• Foto van vliegende Tafeleend woerd foto van de maand April 2025

    31 maart 2025

    Hallo!

    Eindelijk gelukt! Wat? Een foto van een vliegende Tafeleend woerd met een mooie achtergrond. Deze maakte ik tijdens de eerste van vier sessie's in de maand Maart. Gemaakt vanuit "De Vogelknip, de vogelkijkhut aan de Vogelplas Starrevaart bij Leidschendam. Al zolang ik de hut bezoek, wilde ik eens een vliegende Tafeleend vastleggen. Met liefst een mooie achtergrond. Moeilijk, ook al omdat deze eend niet in hoge aantallen op de plas aanwezig is. Ze moeten maar net langs de hut vliegen. Tot voor kort was mijn favoriete plek in de hut langs de korte zijde kijkend naar het eilandje in de plas. Maar dat is geen ideale plek om langsvliegende eenden vast te leggen, omdat je ze, a. niet vanuit je rug ziet aankomen en b. een opvliegende eend uit een lastige hoek moet zien te pakken en je maar kort kan meebewegen met de langsvliegende vogel. Op het lange eind, dus de plas inkijkend, kun je ze van twee kanten langs zien komen, en je kunt veel langer met de vogel meebewegen, dus meer kans op succes. Het beste is het, als de eend net is opgestegen en nog niet zijn kruissnelheid bereikt heeft. Dat kan wel zo'n 80 km. per uur zijn.Toen het moment daar was wist ik van binnen dat het ging lukken, aarzelde geen moment, en kon een aantal foto's van de eend maken.

    Later in de maand nog eens een sessie vanuit de hut gedaan. Nu was er één van de drie Flamingo's aanwezig op de plas. De andere twee werden in de Nieuwe  Driemanspolder gezien. Die ene vogel vloog een paar keer dicht langs de hut, en liet me een aantal fraaie vluchtbeelden maken. Ook maakte ik een paar vliegbeelden van een drietal Krakeend woerden. Dat was voor die dag een doel. Ook had ik er een paar zwemmend voor de hut in heel fraai licht. Zijn mijn mooiste foto's van die soort, die na de Brilduiker mijn favoriete eendje is. Ook al omdat ze schuw zijn en meestal wat verder van de hut blijven.

    Verder nog gefotografeerd bij het Zijdepad/Zijde singel. Wat sfeerbeelden geschoten rond zonsondergang . De Elzenkatjes van de Zwarte Els waren een primeur, natuurlijk geen bijzondere soort, maar nooit de moeite genomen om ze te fotograferen hoewel dat elk voorkaar wel door mijn hoofd spookt. Nieuwe foto's zijn aan de mappen Watervogels, Eenden en Ganzen, Meeuwen en Sterns, Zeldzame Vogels, Bloemen en Planten en Landschappen toegevoegd. Omdat ik veel vragen kriig om de nieuwe foto's bovenaan in de map te plaatsen, zodat er niet iedere keer naar beneden hoeft te worden gescrolled, heb ik dat berzoek per deze maand ingewilligd. In de loop van de tijd kunnen er nog meer foto's bijkomen, want nog lang niet alles uitgeselecteerd/bewerkt.

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 5 keer bekeken

  • Foto van duo vliegende Grote Zilverreigers foto van de maand Maart 2025

    28 februari 2025

    Hallo!

    De maand Februari was goed voor slechts twee sessie's. De eerste sessie naar het Zuiderhavenhoofd geweest. Het was prachtig weer met weinig wind, dus wist ik van te voren dat het niets ging worden. Doel was zeevogels, en die komen pas naar de kust met een stevige aanlandige wind. Maar ik wilde graag mijn gerepareerde 600mm lens uitproberen, en ik had weinig tijd, anders was ik naar de Starrevaart gegaan. Wél mijn eerste vliegende Fuut vastgelegd, maar geen geweldige foto geworden. Een vliegende juveniele Zilvermeeuw bij het licht van de ondergaande zon was beter.

    De tweede sessie, halverwege de maand, wel naar de Starrevaart geweest. Daar ook de foto van de maand gemaakt. Het was even dubben welke dat zou worden. Direct nadat ik me geïnstalleerd had, een Meerkoet gefotografeerd met de kop van een Amerikaanse Rivierkreeft in de snavel. Dat was een goed begin en dito foto! Maar gekozen voor een duo Grote Zilverreigers in vlucht, dat had ik niet eerder gefotografeerd.

    Mijn eerste primeur van dit jaar wat vogels betreft ook vastgelegd. Op de plas was een groepje van drie Flamingo's aanwezig. Zo'n 40 jaar geleden weleens gezien in Zeeland, maar nu dus hier. O.a. ook vluchtfoto's kunnen maken, maar slechts eentje was aardig geworden. Ze verbleven ook op grote afstand van de hut, zodat ik het met bewijsplaatjes moest doen. Een vrouw Sperwer zorgde af en toe voor heel wat reuring op de plas. Als ze langsvloog, ging bijna alles op de wieken. Eenmaal werd ze verjaagd door een Kraai, maar dat lukte niet om vast te leggen. Ik had nog de stille hoop op een Brilduiker, maar helaas. Sinds de werkzaamheden op de plas beëindigd zijn, zie ik ze niet meer voor de hut. Deze keer zelfs helemaal geen Brilduiker gezien. Jammer. 

    Aan de mappen Watervogels, Eenden en Ganzen, Meeuwen en Sterns, Zeldzame Vogels en Overige Vogels, zijn nieuwe foto's toegevoegd. Even naar beneden scrollen, ze staan onderaan in de map, om de foto's te bekijken.

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 51 keer bekeken

  • Foto van katjes van de Hazelaar foto van de maand Februari 2025

    31 januari 2025

    Hallo!

    Slechts één sessie deze maand. Tijdens een fietstocht zag ik al wat katjes van de Hazelaar in bloei. Dit zijn de mannelijke bloemen van deze struik, Ik besloot dat als onderwerp voor een sessie te nemen. Uiteindelijk kwam ik op een locatie dichter bij huis uit, de Kerketuinen, een wijk in het zuiden van Den Haag. Dit was de mooiste foto, waarbij in de achtergrond lichte bokeh-bubbels te zien zijn. Die worden veroorzaakt door lichten uit een gebouw, en maken voor mijn gevoel de foto. Dit zijn overigens nog niet uitgelopen katjes. In de achtergrond zijn wel al bloeiende katjes te zien. De rode frummeltjes aan het begin van de takjes, zijn de vrouwelijke bloemen.

    Verder kan ik melden dat mijn 600mm telelens gerepareerd weer terug is. Zodra de omstandigheden het toelaten, ga ik weer op pad voor vogels. Korte blog dit keer.

     

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 102 keer bekeken

  • Beuken in Landgoed Clingendael foto van de maand Januari 2025

    31 december 2024

    Hallo!

    De maand Dercember is zonder één enkele sessie aan mij voorbij gegaan. Daarom voor de foto van de maand gekozen voor een foto van wat de laatste sessie van het jaar bleek te zijn. Een experimenteel beeld van een groepje Beuken in het Landgoed Clingendael, Den Haag.

    Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar, in Mei maak ik de reis naar Ultima Fontiera, een uitgestrekt moerasgebied in Roemenië, op de grens van Europa. Doel is het fotograferen van vogels, met name Scharrelaar en Bijeneter staan op de doelsoortenlijst. Maar dat schreef ik al in een eerdere Blog. Ook eerder al gemeld de reis naar Peloponnesos in Oktober. Verder hoop ik op weer vele mooie sessie's, en dat ik mijn 600mm lens snel terug heb, want die is nog steeds in reparatie.

    Wens ik vanaf hier iedereen een goed en gezond 2025 en hoop ik u hier weer graag terug te zien!

     

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 149 keer bekeken

  • Drieteenstrandloper Foto van de maand December

    30 november 2024

    Hallo!

    Afgelopen maand vier sessie's. Drie ervan op het Zuiderhavenhoofd en één in Clingendael. Heel veel soorten heb ik niet gezien, maar de Drieteenstrandlopers zijn altijd een leuk excuus om naar de kust te gaan. Ook enkele Oeverpiepers gefotografeerd. Tegenwoordig laat ik die gewoon naar mij toekomen. Eerder rende ik er telkens achteraan, het leverde wel beelden op, maar ook een hoop onrust en stress. De zo gewilde Jan van Gent heb ik niet gezien. Hopelijk volgende maand wel, als ik mijn 600mm weer terug heb.

    Verder naar Clingendael geweest, om herfst foto's te maken. Het licht was schitterend mooi. Alleen door de harde wind van de laaste weken, was het meeste blad al van de bomen geblazen. Ik schat dat 85 - 90% al gevallen is. Alleen de Esdoorns en sommige Beuken, hadden nog wat bladeren aan de takken. 

    Verder weinig nieuws te melden. 

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 195 keer bekeken

  • Moderator op Nederpix

    26 november 2024

    Hallo!


    Een korte blog dit keer, maar wel met groot nieuws! Door het vanwege trieste redenen wegvallen van de zeer gewaardeerde Moderator op Nederpix Ad Sprang, is mij gevraagd of ik die taak op mij zou willen nemen. Ze kwamen daar toch iemand tekort, en zochten een vervanger die actief is op Nederpix, reacties plaatst en een groot archief met foto's van goede kwaliteit heeft op de site.

    Ik hoefde daar niet zolang over na te denken. Gek genoeg had ik al het gevoel dat ze mij weleens zouden kunnen vragen. Al wat langer geleden ben ik weleens gepolst om de rol van Editor op mij te nemen, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat ze daar toch genoeg mensen voor hadden.

    Het is weer een groeimoment en een stuk betrokkenheid bij de site. Ik ben nu een paar dagen actief als Moderator, en doe dit met plezier. De taak van de Moderator is het beoordelen van geuploade foto's van leden op voldoende kwaliteit voor plaatsing. Foto's die niet voldoen worden afgekeurd en in het Tijdelijke Album geplaatst. Ik hoop ten zeerste van meerwaarde te kunnen zijn en een goede aanwinst voor het team Moderators.

    Het was, vooral in het begin in elk geval bijzonder maar wel leuk om mijn naam vetgedrukt met de twee bekende rode ballen erachter op de site te zien.

    Verder ben ik zelf een paar keer wezen fotograferen vanaf het Zuiderhavenhoofd. De Kuifaalscholver zit daar nog steeds, en ook de Roodkeelduiker was nog aanwezig. Helaas moest ik mijn laatste sessie vroegtijdig beëindigen, omdat de autofocusmotor van mijn 600mm objectief het begaf. Dit kan gelukkig hersteld worden, ik hoop hem binnen anderhalve week weer te kunnen afhalen.. Een schrale troost, het beloofd de komende dagen voornamelijk binnenzit weer te worden. 

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 197 keer bekeken

  • Foto Kuifaalscholver met prooi foto van de maand November plus veel Paddenstoelen.

    1 november 2024

    Hallo!

    Weer een maand om, dus weer de hoogste tijd voor een nieuwe Blog. Oktober is voor mij de tijd van de Paddenstoelen. Uiteraard zijn deze het hele jaar door te vinden, maar de mooiste en bekendste soorten vind je vooral in de herfst. Naast de bekende Vliegenzwam, en mijn andere favoriete Amanieten de Parel- , Groenknol- en Panteramaniet, wist ik de Spechtinktzwam te vinden en fotograferen. Deze laatste soort is zeldzaam in mijn regio, en stond met stip op één van mijn wensenlijstje wat Paddenstoelen betreft.

    Dus toen er één gemeld werd, bedacht ik me geen moment en ging op zoek. De locatie was Landgoed Clingendael. Tijdens de eerste sessie wist ik ze niet te vinden. Een dag later wel, maar mijn eerste kennismaking met de Spechtinktzwam was tevens een telerurstellende. De zwam lag om en was al helemaal uitgelopen. Niet echt fotogeniek dus. Een paar dagen later teruggeaan. Nu vond ik na enig zoeken een tweede exemplaar. Maar deze was afgebroken, weer geen fotogeniek exemplaar. 'Pech", dacht ik en keek om me heen, en zag onder een struikje een nog vers exemplaar! En vlak ernaast nog een tweede! Hier wat foto's van gemaakt, maar het was eigenlijk voor het mooi te donker, dus besloot ik tot een volgende sessie de dag erna. Altijd weer spannend, want voor hetzelfde geld zijn ze geplukt of omver gelopen door een hond. Maar dat bleek niet het geval. En wat groeien ze hard onder de heersende weersomstandigheden. Ze waren eigenljk precies goed, en ik kon aansprekende foto's maken. Een dag later nog eens wezen kijken (zonder camera). Toen waren ze al bijna helemaal uitgelopen, maar ernaast staken nog twee verse exemplaren de kop op. Heel lang was een foto van de Vliegenzwam kandidaat Foto van de Maand, maar dat werd nu één van de foto's van de Spechtinktzwam.

    Echter, tijdens twee vogelfotografiesessie's in de laatste week van de maand, maakte ik een nog aansprekender beeld. Doelsoorten waren de Roodkeelduiker en de Kuifaalscholver die beiden al enige tijd rond de Havenhoofden van Scheveningen aanwezig zijn. De eerste sessie zag ik ze al direct bok het oplopen van het Zuiderhavenhoofd. De Roodkeelduiker zat maar even op een fotografeerbare afstand, maar de Kuifaalscholver, wat mijn eerste persoonlijke primeur van dit jaar wat vogels betreft betekende, acteerde voorbeeldig. Zwemmend, duikend en foeragerend mét prooi. De Foto van de Maand November maakte ik van de vogel met een eveneeens zeldzame Slijmvis in de snavel. Één van de twee beste vogelfoto's van dit jaar, in eigen land gemaakt, wat mij betreft. 

    De maand Oktober leverde héél veel foto's op, gemaakt tijdens 10 sessie's, waarvan 8 gericht op Paddenstoelen. Teveel om allemaal op tijd voor het einde van de maand uit te seelecteren en te bewerken. Komende dagen ga ik dus nog even door met plaatsen van foto's, dus houd de site in de gaten.

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 227 keer bekeken

  • Foto bomen in Landgoed Clingendael foto van de maand Oktober

    30 september 2024

    Hallo!

     

    De foto van de maand Oktober is een oudere foto van Landgoed Clingendael. Deze is gemaakt in November 2018. Dit omdat ik in de afgelopen maand geen enkele keer erop uit ben geweest, Dus wat fotografie betreft is er weinig te melden.

    Helemaal geen nieuws? Nou, toch wel. Eerst het minder leuke nieuws. Één van mijn harde schijven is gecrashd, met daarop alle RAW bestanden vanaf April dit jaar. En toevallig van al deze bestanden geen backup. Deze schijf had ik pas een paar maanden, natuurlijk jammer van de schijf, maar de materiële en emotionele schade is veel groter. Alle foto's van mijn laatste reis naar Spanje stonden erop. Gelukkig heb ik de bewerkte foto's wel, die staan op een andere schijf. Veel foto's had ik al bewerkt, maar heel veel ook niet. Nu heb ik al mijn foto's op minimaal twee schijven staan. En ik heb besloten dat ik in April 2026 die reis opnieuw ga maken. 

    Voor volgend jaar stonden mijn trips al vast. In Mei 2025 ga ik met een groep van maximaal 14 fotografen naar het Ultima Frontiera. Dat is een natuurgebied in de Donaudelta van Roemenië. Dit wordt ook een vogelreis van negen dagen, met meerdere dagen fotograferen vanuit schuilhutten. En ook staan er twee safari's in de steppen en vanaf het water op het progamma. Doelsoorten o.a. Scharrelaar, Bijeneter, Zeearend en ook de Jakhals.

    En ik heb ook een trip naar de Peloponnesos, Griekenland in Oktober 2025, geboekt. In 2019 ben ik daar eerder geweest, ook in Oktober. Dat is een prima tijd voor diverse insekten als vlinders en libellen, maar ook bijvoorbeeld voor Bidsprinkhanen. Die laatste keer hadden we een reisleider mee die daar nog nooit eerder geweest was. Daardoor heb ik het gevoel dat er meer uit te halen moet zijn. Nu gaan we onder begeleiding van Edo van Uchelen, die vaker in dat gebied is geweest, plus een lokale bioloog. Dat moet goed komen, Edo is een zeer gedreven en ervaren reisleider, bioloog en een expert in het zoeken en vinden van Herpetofauna. Edo ken ik al van de reizen naar Kreta en Lesvos,  en ik heb er zin in! Doelsoorten zijn, ik noemde de Bidsprinkhanen al, Afrikaanse Kameleon, Peloponnesos Muurhagedis en de Zandadder.

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 226 keer bekeken

  • Tandem Zuidelijke Heidelibellen foto van de maand September 2024, plus wéér nieuwe soortjes

    31 augustus 2024

    Hallo!

    Tien sessie's maar liefst deze maand, het weer zat dan ook vaak erg mee. De oogst aan nieuw beeldmateriaal is erg hoog, en het gaat te ver om elke sessie te belichten. In Meijendel fotografeerde ik twee zeldzame Walstropijlstaarten. Dit is een dagactieve nachtvlinder/mot die ik drie jaar geleden hier ook gezien had. Dit mede dankzij collega fotografen Job en Rachel vd Zwaan, die mij één van de pijlstaarten wezen, waarvoor nog dank! En tijdens mijn eerste sessie (ook in Meijendel) legde ik een vrouw Duinsabelsprinkhaan vast, een primeur. Verder fotografeerde ik liefst vijf nieuwe soorten Libellen, en twee nieuwe soorten Dagvlinders.

    De vier sessie's naar de Kapittelduinen en de Nieuwe Driemanspolder zal ik er uit lichten. Al enige tijd werden er Zuidelijke Heidelibellen gemeld in de Kapittelduinen bij Hoek van Holland. Na een eerste exemplaar in Meijendel kwam ik ze daar niet meer tegen, dus besloot ik mijn geluk in Hoek van Holland te gaan beproeven. Ook de Zuidelijke Glazenmaker, eveneens een zeldzame libel, werd daar gemeld, dat werd doelsoort nummer twee voor deze middag. En, hoewel geen doelsoort, hoopte ik stiekem op een Spaanse Vlag. Na een ritje van zo'n anderhalf uur kwam ik aan. Nadat mijn fiets was gestald, liep ik het pad op waar de libellen gemeld waren. Na 20 meter zag ik een eerste Heidelibel, en toen ik mij gepositioneerd had, en door mijn zoeker keek, herkende ik hem meteen als Zuidelijke! En ik kon wat foto's maken. Ongeloofelijk, binnen een minuut al mijn eerste doelsoort vastgelegd! Zo snel is niet eerder gebeurd. Ik vervolgde mijn weg en 20 meter verderop was een plasje met begroeiing, en daar vlogen werkelijk tientallen libellen. Een glazenmaker viel op tussen de Zuidelijke Heidelibellen. Als dit nu eens een Zuidelijke Glazenmaker was... Ik wilde de libel vliegend erop krijgen. Dat lukte niet, maar na zo'n vijf minuten ging deze rusten op een rietstengel. Ik kon foto's maken, en determineerde de libel als Zuidelijke Glazenmaker! Absoluut geen Paardenbijter, en te herkennen aan de fel blauwe ogen. Binnen 20 minuten had ik beide doelsoorten...Maar de vluchtfoto's bleven uit, dat lukte me niet. Wel kon ik zowel man als vrouw Zuidelijke Heidelibel prachtig fotograferen. Ik vervolgde mijn weg, en kon nog een Zwervende Pantserjuffer vastleggen, en, weer een primeur, een Tengere Pantserjuffer! Van die laatste weliswaar enkel bewijsplaatjes. Nadat ik een kort praatje had met collega fotograaf Ab van der Burg, vervolgde ik mijn weg weer. Ab wist mij te melden dat hij 3 Spaanse Vlaggen had gezien. Ik wist dat er langs dit pad veel Leverkruid groeit, en dat is een favoriete nectarplant van deze nachtvlinder. Twee jaar geleden zag ik er hier twee, maar dat leverde enkel wat bewijsplaatjes op. Zo'n 50 meter verderop stond een mooi groepje Leverkruid, en daar bovenop zat één exemplaar van deze mooie nachtvlinder! Deze was zo druk aan het foerageren, dat ze geen acht op mij sloeg, en ik onverstoord mijn foto's kon maken. Nadat een Honingbij te dichtbij wilde komen, spreidde de vlinder haar vleugels zodat de prachtig rood/oranje gekleurde vleugels zichtbaar werden. Dit ter afschrikking uiteraard. Een mooie sessie.

    Later in de week een sessie gehouden in de Nieuwe Driemanspolder op de grens van Den Haag en Zoetermeer. Ook nu had ik twee doelsoorten; de Vuurlibel en de Koninginnenpage. In Meijendel had ik geen geluk met de Vuurlibellen. Ze zijn er wel, heb ze ook gezien, maar alleen overvliegend. Maar waar moest ik zijn? Het is een behoorlijk gebied, en waarneming.nl is niet erg duidelijk in het melden van de precieze locaties. Maar, waar ik op hoopte, gebeurde. Na aankomst in het gebied, kwam ik Ab weer tegen, en hij kent de locaties waar beide soorten te vinden zijn. Dus fietsten we naar eerst de locatie voor de Vuurlibel. Na enige tijd vond Ab een exemplaar. Benaderen was niet mogelijk, ze vlogen steeds weg voordat ik zelfs maar aan afdrukken kon denken. Ab bleef niet lang, en ging naar de Koninginnenpage. Ik wilde nog niet gaan. Na enige tijd lukte het me om een zonnend exemplaar vast te leggen. Niet op een mooi takje o.i.d, maar op het fietspad. Wellicht waren we in het begin met teveel personen dat het niet lukte, want nu kon ik ze vrij gemakkelijk benaderen. Allleen een mooie achtergrond zat er niet in, de libellen rustten alleen op het fietspad. Dus besloot ik ook naar de Koninginnenpage te gaan. Gelukkig was Ab daar nog, zodat ik ook nu niet hoefde te zoeken. De vlinder bleek net voor ik kwam te zijn gevlogen. Dat was wel een domper, maar net dat Ab uitgesproken was, zag ik de vlinder tien meter achter ons in het gras landen! Ik verbrak het record fototas uitpakken, en nadat we behoedzaam de vlinder genaderd waren, kon ik mijn eerste foto's van de Koninginnenpage in eigen land maken! Ook nu niet met een mooie achtergrond, de vlinder had geen zin om even mooi te gaan foerageren op een bloem ofzo. Nadat Ab wegging, bleef ik nog even in de hoop dat de vlinder toch nog een mooi plekje zou uitkiezen. Dat gebeurde niet, maar mijn oog viel op nog een interessant onderwerp. Boven de strook begroeiing langs de waterkant, zag ik een paar libellen foerageren die ik als Zuidelijke Keizerlibellen determineerde. Ook een soort, die ik een maal eerder zag, maar nooit eerder vastgelegd had. Dus verlegde ik mijn focus naar deze libellen. Leverde enkel wat bewijsplaatjes van de vliegende insecten op. Maar opnieuw drie primeurs in één sessie, gaaf!

    Lees meer >> | 383 keer bekeken

  • Foto van Blauwe Glazenmaker in vlucht foto van de maand Augustus 2024, plus weer wat nieuwe soortjes

    31 juli 2024

    Hallo!

    Ook de maand Juli leverde met 8 sessie's weer veel beeldmateriaal op. Wel moest ik tot bijna halverwege de maand wachten op de eerste sessie. Het weer zat niet mee. De eerste sessie hield ik op het Zuiderstrand, waar door een harde Zuid-Wester een flinke branding stond. De kitesurfers in actie leverde spectaculaire beelden op, in de map Landschap staat één van die foto's. Op de terugweg naar huis, maakte ik een tussenstop op de Conradkade. Daar stond bloeiende Cichorei in een berm en dat was een soort die ik al heel lang van plan was te fotograferen, maar waar het nooit van kwam. Nu dus wel, alsmede bloeiende Boerenwormkruid. Beide soorten zijn niet heel frequent aanwezig in Den Haag. In de map Bloemen en Planten is een foto bijgevoegd.

    Verder veel macrowerk gedaan. En, na jaren, weer eens wat sessie's uitsluitend op Libellen gericht gedaan. Voor de foto van de maand werd ik geïnspireerd door een foto van een collega fotograaf die ik op Facebook zag van de Blauwe Glazenmaker. Deze foto was in Vallei Meijendel gemaakt bij een plasje. De foto's die ik had van vliegende Libellen tot nu toe waren aardig, maar niet bijzonder. Het ontbrak mij aan een goede locatie in de buurt voor het maken van dergelijke foto's. Veelal zijn de plassen te groot waardoor de Libellen niet dichtbij komen. Of er is teveel begroeiing, waardoor je geen rustige achtergrond krijgt. Maar de plas in Vallei Meijendel is perfect. Ben daar 4 middagen geweest, en heb van 4 soorten vluchtfoto's kunnen maken. Maar de foto van de Blauwe Glazenmaker springt eruit. De kleuren van het insect spreken me bijzonder aan. Het groen lijkt wel uit een accentuëerstift afkomstig. De foto is op Nederpix mijn hoogst gewaardeerde foto tot nu toe. Zelf ben ik er ook wel van onder de indruk, het is zeker mijn mooiste Libellen vluchtfoto tot nu toe. Heel lang was een foto van de Keizersmantel kandidaat voor foto van de maand, totdat ik deze maakte. Tot nog toe had ik alleen een matig bewijsplaatje van de Blauwe Glazenmaker, dus dit voelde als een nieuwe soort. Ik fotografeerde trouwens nog een Bruine Glazenmaker, ook in vlucht, bij hetzelfde plasje, ook een primeur, Tijdens de laatste sessie zag ik zelfs nog een derde primeur voor mij, een Vuurlibel man, maar deze vloog enkel langs dus geen foto. Eerder zag ik deze soort vorig jaar tijdens mijn reis naar Lesbos.

    Verder fotografeerde ik deze maand nog een voor mij nieuwe Zweefvlieg, de Citroenpendelvlieg, en een nieuwe roofvlieg, de Zandroofvlieg. Wat vlinders betreft is dit jaar toch wel een dieptepunt. Enkel de Keizersmantel in Meijendel, de Dagpauwoog en het Oranje Zandoogje vliegen nog in redelijke aantallen. De andere soorten in Meijendel zijn slechts in lage aantallen aanwezig. Ook andere insecten hebben het moeilijk. Tekenend was wel de sessie naar het Westduinpark; volop nectarplanten, maar heel weinig insectenleven. Tijdens een wandeling van 4 kilometer telde ik slechts 6 foeragerende Zweefvliegen, en wat Hommels en Bijen. De droge zomers gevolgd door een langdurige natte periode hebben de aantallen geen goed gedaan. 

    In de mappen Bloemen en Planten, Landschap, Overige Insecten, Vlinders en Motten, Libellen en Juffers staan nieuwe foto's. Voor diegene die het nog niet weet, de nieuwste foto's staan onderaan in de desbetreffende map.

    Tot een volgende Blog.

    Lees meer >> | 266 keer bekeken

  • Meer blogs >>