Hallo!

Tien sessie's maar liefst deze maand, het weer zat dan ook vaak erg mee. De oogst aan nieuw beeldmateriaal is erg hoog, en het gaat te ver om elke sessie te belichten. In Meijendel fotografeerde ik twee zeldzame Walstropijlstaarten. Dit is een dagactieve nachtvlinder/mot die ik drie jaar geleden hier ook gezien had. Dit mede dankzij collega fotografen Job en Rachel vd Zwaan, die mij één van de pijlstaarten wezen, waarvoor nog dank! En tijdens mijn eerste sessie (ook in Meijendel) legde ik een vrouw Duinsabelsprinkhaan vast, een primeur. Verder fotografeerde ik liefst vijf nieuwe soorten Libellen, en twee nieuwe soorten Dagvlinders.

De vier sessie's naar de Kapittelduinen en de Nieuwe Driemanspolder zal ik er uit lichten. Al enige tijd werden er Zuidelijke Heidelibellen gemeld in de Kapittelduinen bij Hoek van Holland. Na een eerste exemplaar in Meijendel kwam ik ze daar niet meer tegen, dus besloot ik mijn geluk in Hoek van Holland te gaan beproeven. Ook de Zuidelijke Glazenmaker, eveneens een zeldzame libel, werd daar gemeld, dat werd doelsoort nummer twee voor deze middag. En, hoewel geen doelsoort, hoopte ik stiekem op een Spaanse Vlag. Na een ritje van zo'n anderhalf uur kwam ik aan. Nadat mijn fiets was gestald, liep ik het pad op waar de libellen gemeld waren. Na 20 meter zag ik een eerste Heidelibel, en toen ik mij gepositioneerd had, en door mijn zoeker keek, herkende ik hem meteen als Zuidelijke! En ik kon wat foto's maken. Ongeloofelijk, binnen een minuut al mijn eerste doelsoort vastgelegd! Zo snel is niet eerder gebeurd. Ik vervolgde mijn weg en 20 meter verderop was een plasje met begroeiing, en daar vlogen werkelijk tientallen libellen. Een glazenmaker viel op tussen de Zuidelijke Heidelibellen. Als dit nu eens een Zuidelijke Glazenmaker was... Ik wilde de libel vliegend erop krijgen. Dat lukte niet, maar na zo'n vijf minuten ging deze rusten op een rietstengel. Ik kon foto's maken, en determineerde de libel als Zuidelijke Glazenmaker! Absoluut geen Paardenbijter, en te herkennen aan de fel blauwe ogen. Binnen 20 minuten had ik beide doelsoorten...Maar de vluchtfoto's bleven uit, dat lukte me niet. Wel kon ik zowel man als vrouw Zuidelijke Heidelibel prachtig fotograferen. Ik vervolgde mijn weg, en kon nog een Zwervende Pantserjuffer vastleggen, en, weer een primeur, een Tengere Pantserjuffer! Van die laatste weliswaar enkel bewijsplaatjes. Nadat ik een kort praatje had met collega fotograaf Ab van der Burg, vervolgde ik mijn weg weer. Ab wist mij te melden dat hij 3 Spaanse Vlaggen had gezien. Ik wist dat er langs dit pad veel Leverkruid groeit, en dat is een favoriete nectarplant van deze nachtvlinder. Twee jaar geleden zag ik er hier twee, maar dat leverde enkel wat bewijsplaatjes op. Zo'n 50 meter verderop stond een mooi groepje Leverkruid, en daar bovenop zat één exemplaar van deze mooie nachtvlinder! Deze was zo druk aan het foerageren, dat ze geen acht op mij sloeg, en ik onverstoord mijn foto's kon maken. Nadat een Honingbij te dichtbij wilde komen, spreidde de vlinder haar vleugels zodat de prachtig rood/oranje gekleurde vleugels zichtbaar werden. Dit ter afschrikking uiteraard. Een mooie sessie.

Later in de week een sessie gehouden in de Nieuwe Driemanspolder op de grens van Den Haag en Zoetermeer. Ook nu had ik twee doelsoorten; de Vuurlibel en de Koninginnenpage. In Meijendel had ik geen geluk met de Vuurlibellen. Ze zijn er wel, heb ze ook gezien, maar alleen overvliegend. Maar waar moest ik zijn? Het is een behoorlijk gebied, en waarneming.nl is niet erg duidelijk in het melden van de precieze locaties. Maar, waar ik op hoopte, gebeurde. Na aankomst in het gebied, kwam ik Ab weer tegen, en hij kent de locaties waar beide soorten te vinden zijn. Dus fietsten we naar eerst de locatie voor de Vuurlibel. Na enige tijd vond Ab een exemplaar. Benaderen was niet mogelijk, ze vlogen steeds weg voordat ik zelfs maar aan afdrukken kon denken. Ab bleef niet lang, en ging naar de Koninginnenpage. Ik wilde nog niet gaan. Na enige tijd lukte het me om een zonnend exemplaar vast te leggen. Niet op een mooi takje o.i.d, maar op het fietspad. Wellicht waren we in het begin met teveel personen dat het niet lukte, want nu kon ik ze vrij gemakkelijk benaderen. Allleen een mooie achtergrond zat er niet in, de libellen rustten alleen op het fietspad. Dus besloot ik ook naar de Koninginnenpage te gaan. Gelukkig was Ab daar nog, zodat ik ook nu niet hoefde te zoeken. De vlinder bleek net voor ik kwam te zijn gevlogen. Dat was wel een domper, maar net dat Ab uitgesproken was, zag ik de vlinder tien meter achter ons in het gras landen! Ik verbrak het record fototas uitpakken, en nadat we behoedzaam de vlinder genaderd waren, kon ik mijn eerste foto's van de Koninginnenpage in eigen land maken! Ook nu niet met een mooie achtergrond, de vlinder had geen zin om even mooi te gaan foerageren op een bloem ofzo. Nadat Ab wegging, bleef ik nog even in de hoop dat de vlinder toch nog een mooi plekje zou uitkiezen. Dat gebeurde niet, maar mijn oog viel op nog een interessant onderwerp. Boven de strook begroeiing langs de waterkant, zag ik een paar libellen foerageren die ik als Zuidelijke Keizerlibellen determineerde. Ook een soort, die ik een maal eerder zag, maar nooit eerder vastgelegd had. Dus verlegde ik mijn focus naar deze libellen. Leverde enkel wat bewijsplaatjes van de vliegende insecten op. Maar opnieuw drie primeurs in één sessie, gaaf!

De volgende zaterdag besloot ik nog eens terug te gaan naar de Kapittelduinen. Ik had eerder tandems gezien van Zuidelijke Heidelibellen. Dat leek me een mooie uitdaging. En een moeilijke ook. Vooraf hoorde ik de stemmetjes al van andere fotografen; "te moeilijk, kan niet, gaat niet"etc. Ik negeerde ze, De moeilijkheid is, dat ik beide libellen in de tandem scherp wil hebben, met liefst een rustige achtergrond. Door goed observeren lukte het me binnen tien minuten om een paar aansprekende beelden te maken. Toen ik ze terugzag op het schermpje, besloot ik dat dit de foto van de maand September werd. De Zuidelijke Glazenmakers waren vertrokken, en hun plek was ingenomen door een groot aantal Paardenbijters. Mijn plan om de Glazenmakers vliegend vast te leggen moest zodoende in de ijskast. Maar ik kon de Tengere Pansterjuffer wél heel fraai vastleggen bij heel mooi licht, dus die teleurstelling was ik zo vergeten. Op het eind van de middag vond ik zelfs nog twee Spaanse Vlaggen, en een vlindertje waarvan ik dacht dat het weleens een Scheefbloemwitje kon zijn. Thuis bleek dat na raadpleging van waarneming.nl inderdaad het geval. En dus fotografeerde ik mijn tweede nieuwe soort Dagvlinder in twee dagen tijd. Kon ook niet uitblijven, want het Scheefbloemwitje breidt zich steeds verder uit.

Deze week had ik mijn laatste sessie, en die ging ook weer naar de Nieuwe Driemanspolder. Met dezelfde doelsoorten als laatste keer. In het geval van de Koninginnenpage tegen beter weten in, want de laatste melding was van een week geleden. Ik vond hem dan ook niet, maar wel vijf andere soorten waaronder Kleine Vuurvlinder, Distelvlinder en Dagpauwoog. Eindelijk wat verschillende soorten, maar nog steeds in lage aantallen. De Vuurlibel lukte ook niet, ik zag slechts één overvliegend exemplaar. Bleef een hele tijd op die locatie, todat ik een Heidelibel zag landen op een Harig Wilgenroosje. Ik keek door mijn zoeker, en tot mijn verrassing bleek het een vrouwtje Zuidelijke te zijn! Deed de Vuurlibel vergeten, en was een mooie afsluiting van de dag, Zoals ik al dacht, zou ik de foto van de vliegende tandem Zuidelijke Heidelibellen niet meer verbeteren. Gooide opnieuw hoge ogen op Nederpix, zodat ook dit keer mijn keuze unaniem was.

Tot een volgende Blog.